• FIGI SUSZONE - KUFEREK SMAKU

Figi suszone 500 g

WAGA
15.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 3 dni
Cena przesyłki 15
Odbiór osobisty 0
Paczkomaty InPost 15
Poczta Polska 15
Kurier 17
Poczta Polska (Pobranie) 20
Paczkomaty InPost (Pobranie) 20
Kurier (Pobranie) 22
Dostępność Duża dostępność
Waga 0.55 kg

Zamówienie telefoniczne: 601498660

Zostaw telefon

Opis

Figowiec pospolity : zwany też figą pospolitą, figą karyjską, drzewem figowym lub figowcem owocowym - gatunek drzewa lub krzewu należący do rodziny morwowatych.

Zastosowanie :
Głównym celem uprawy figowca pospolitego są jego owoce - figi. Nadają się do spożycia zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. Zaliczane są do bakaliów i używane jako dodatek do ciast. W Polsce dostępne są głównie figi suszone i sprasowane, o charakterystycznej bursztynowej barwie. Takie suszone figi są bardzo trwałe - można je przechowywać nawet przez rok. Nadają się na  przekąskę , na konfitury, dżemy i konserwy. Można z nich robić kompot. W Europie Południowej wytwarza się z nich wino figowe. Figi suszone i podprażone są wykorzystywane jako namiastka kawy. Ma ona lekko orzechowy smak

Figi suszone są naturalnym źródłem:

  • Wapnia - który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów
  • Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
  • Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny

Wartość odżywcza produktu

W 100 g

W porcji 50 g

%RWS* w 50 g

Wartość energetyczna

1147 kJ / 274 kcal

574 kJ / 137 kcal

7 %

Tłuszcz

w tym nasycone

0,4 g

0 g

0,2 g

0 g

< 1 %

-

Węglowodany

w tym cukry

55,3 g

43,4 g

27,65g

21,7 g

11 %

24 %

Błonnik

6 g

3 g

-

Białko

4,3 g

2,15 g

4 %

Sól

0,02 g

0,01 g

< 1 %

Witaminy i składniki mineralne

W 100 g

%RWS* w 100g

W porcji 50 g

Wapń

203 mg

25%

102 mg

Magnez

75 mg

20%

38 mg

Żelazo

3,6 mg

26%

1,8 mg

Indeks

Podpis
E-mail
Zadaj pytanie