-
SŁONECZNIK ŁUSKANY - KUFEREK SMAKU
Wysyłka w ciągu | 3 dni |
Cena przesyłki | 15 |
Dostępność | Średnia dostępność 37 szt. |
Waga | 0.55 kg |
Kod kreskowy | 5908298540268 |
EAN |
Zamówienie telefoniczne: 601498660
Zostaw telefon |
SŁONECZNIK ŁUSKANY
Jedna z najpiękniejszych roślin uprawnych i ozdobnych, o równie ciekawych zastosowaniach, co walorach wizualnych. Na polskich polach zakwita w samym środku lata, dekorując grządki aż do późnej jesieni. Nasiona słonecznika są wyjątkowo chrupiące i odżywcze. Niegdyś pieczołowicie wyłuskiwane z twardych biało-czarnych łupin ‒ dzisiaj dostępne już łuszczone, w wygodnej, kompaktowej formie.
Helianthus annuus - kwiaty słońca
Kolorem i kształtem przypominają ciepłe, rozpromienione słońce. Poza kwestiami typowo morfologicznymi posiadają charakterystyczną cechę. W ciągu dnia zwracają zawsze koszyk, czyli kwiat, ku słońcu ‒ dlatego nazywane są słonecznikami. Co ciekawe, to rośliny nie tylko ozdobne ‒ ich zastosowania są bardzo szerokie, dzięki czemu praktycznie żadna z części się nie marnuje.
Słoneczniki stanowią przede wszystkim surowiec wykorzystywany do produkcji oleju, o przeznaczeniu zarówno spożywczym, jak i kosmetycznym. Wytłoki, powstające podczas tego procesu stają się często składnikiem paszy dla zwierząt. Zastosowanie znaleziono nawet dla niepozornych łodyg słoneczników, wykorzystując je w Chinach do wyrobu papieru. To jednak nasiona zdają się być najcenniejsze ‒ z ich właściwości przeciwkaszlowych i niwelujących przeziębienia czerpie medycyna naturalna i ludowa. Z kolei w państwach Bliskiego Wschodu przygotowuję się na ich bazie nalewkę, łagodząca stany gorączkowe.
Na szczęście - na zdrowie!
Szerokie zastosowania spożywcze nasion słonecznika łączą przyjemne ‒ smak i ciekawą konsystencją ‒ z pożytecznym ‒ paliwem dla organizmu. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy E ‒ przeciwutleniacza, zwanego witaminą młodości i płodności. Dodatkowo w tych drobnych, szarych nasionach kryje się bogactwo makro- i mikroelementów, aminokwasów i fitosteroli ‒ wspomagających obniżanie cholesterolu LDL. Jednym ze wspomnianych aminokwasów jest tryptofan, odpowiadający za wytwarzanie serotoniny - hormonu szczęścia.
Słonecznik łuskany jest źródłem między innymi cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Powinni go jeść przede wszystkim miłośnicy zdrowych przekąsek, wegetarianie i łasuchy ‒ ze względu na wysoką zawartość białka, będącego źródłem energii i budulcem mięśni. Poza walorami odżywczymi ogromną zaletą słonecznika jest jego niska cena.
Słonecznik - nie tylko na słono!
Z pozoru nasiona słonecznika to po prostu smaczna, chrupiąca przystawka oraz zdrowe urozmaicenie dla tłustych chipsów i kalorycznych, słonych paluszków. Tak naprawdę jednak produkt ten stwarza sporo możliwości kulinarnych. Najłatwiej dodać go do owsianki lub ‒ po wcześniejszym uprażeniu na suchej patelni ‒ zwieńczyć nim dowolną sałatkę warzywną. Przy odrobinie wysiłku z łuskanego słonecznika można także przygotować wegański twarożek lub pastę do smarowania pieczywa, namaczając ziarna na noc, a następnie blendując z przyprawami. Inną ciekawą propozycją jest przyrządzenie chałwy lub masła z prażonego słonecznika. Propozycje te, choć brzmią nieco egzotycznie i pracochłonnie, w praktyce są proste w wykonaniu i zdecydowanie warte skosztowania.
Składniki
Słonecznik łuskany
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Zastosowanie
Łuskane ziarna słonecznika to najczęściej dodawany składnik do wielu produktów spożywczych. Jego przyjemny smak sprawia, że jemy go na śniadanie m.in. z jogurtem, kefirem, czy też jako dodatek do musli. Słonecznik jest także używany w piekarnictwie oraz cukiernictwie. Ziarna można dodawać także do sałatek, surówek jak i również zajadać same jako pożywną przekąskę.
Słonecznik jest naturalnym źródłem:
> Tiaminy (Witamina B1) - która wspomaga prawidłową pracę serca.
> Witamina B6 - wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.
> Magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Cynku - pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
> Fosforu - wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Potasu - który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2348 kJ / 561 kcal |
1174 kJ / 281 kcal |
14 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
43,7 g 4,42 g |
21,9 g 2,2 g |
31 % 11 % |
Węglowodany - w tym cukry |
24,6 g 1,7 g |
12,3 g 0,9 g |
5 % 1 % |
Błonnik |
6 g |
3 g |
- |
Białko |
24,4 g |
12,2 g |
24 % |
Sól** |
< 0,01 g |
< 0,01 g |
< 1 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 50 g |
Tiamina (Witamina B1) |
1,32 mg |
120 % |
0,66 mg |
Ryboflawina (Witamina B2) |
0,26 mg |
19 % |
0,13 mg |
Witamina B6 |
0,6 mg |
43 % |
0,30 mg |
Magnez |
359 mg |
96 % |
179,5 mg |
Fosfor |
784 mg |
98 % |
392 mg |
Cynk |
2,69 mg |
27 % |
1,35 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.