
Już dziś zamów newsletter Kuferka Smaku, a będziesz otrzymywać najnowsze promocje i oferty.
W Polsce, najpopularniejszy jest biała i czerwona, a szczególnie fasolka Jaś. Fasolę do Europy przywiózł Kolumb. Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Czarna fasolka to źródło antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegają wielu chorobom a także przedwczesnemu starzeniu. Im ciemniejsze okrycie ziarna tym większa zawartość tych cennych substancji. Fasolka Pinto ze względu na swój wygląd, najczęściej wykorzystywana jest do dań, gdzie widać jej dekoracyjne walory – sałatek i zup. Fasolka Adzuki ma bardzo delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak. W Japonii, bywa nawet używana w cukiernictwie. Fasolka Mung bywa nazywana złotą fasolką. Składnik wielu potraw kuchni azjatyckich. Z fasoli mung wytwarza się również makaron nazywany sojowym.
Pozostałe strączkowe Orzechy, ziarna, nasiona Wszystkie kategorie