
Już dziś zamów newsletter Kuferka Smaku, a będziesz otrzymywać najnowsze promocje i oferty.
Makarony kojarzone są z kuchnia włoską, a powstają w wyniku połączenia mąki, wody i czasami innych dodatków, najczęściej jaj i mleka, ale również innych rodzajów mąk, warzyw. To rodzaj mąki i dodatki decydują o kolorze makaronów.
Czerwony może być zrobiony np. z mąki z czerwonej soczewicy lub do zwykłego ciasta makaronowego można dodać czerwoną paprykę lub suszone pomidory. Czarny lub raczej ciemno brązowy wytwarzany jest najczęściej z mąki gryczanej. Do zielonych makaronów dodawany jest młody jęczmień, pokrzywa lub szpinak. Najbardziej popularny jest makaron od prawie białego (przezroczystego) z mąki ryżowej, poprzez kremowe, aż do intensywnych kolorów żółtych.
Na kolory nakładają się oczywiście kształty i tak:
Penne – pióra – chłoną sos, podawane z sosami pomidorowo-śmietanowymi,
Farfalle – kokardki – do sosów lub śmietany + starty parmezan, najlepsze do sosów grzybowych śmietanowych,
Capellini – gniazdka – do klarownych zup lub lekkich sosów,
Tagliatelle – wstążki – do sosów bezmięsnych,
Cannelloni – rurki – do nadziewania farszami i zapiekania,
Fusilli – świderki – do sałatek, zup, gęstych sosów,
Fettuccine – szerokie wstążki – do sosów śmietanowych z zieleniną,
Lasagne – płaty makaronu – do zapiekania.
Pozostałe makarony i kuskus Produkty zbożowe Wszystkie kategorie