Makarony kojarzone są z kuchnia włoską, a powstają w wyniku połączenia mąki, wody i czasami innych dodatków, najczęściej jaj i mleka, ale również innych rodzajów mąk, warzyw. To  rodzaj mąki i dodatki decydują o kolorze makaronów.

Czerwony może być zrobiony np.  z mąki z czerwonej soczewicy lub do zwykłego ciasta makaronowego można dodać czerwoną paprykę lub suszone pomidory. Czarny lub raczej ciemno brązowy wytwarzany jest najczęściej z mąki gryczanej. Do zielonych makaronów dodawany jest młody jęczmień, pokrzywa lub szpinak. Najbardziej popularny jest makaron od prawie białego (przezroczystego)  z mąki ryżowej, poprzez kremowe, aż do intensywnych kolorów żółtych.

Na kolory nakładają się oczywiście  kształty i tak:
Penne – pióra –  chłoną sos, podawane z sosami pomidorowo-śmietanowymi,
Farfalle – kokardki – do sosów lub śmietany + starty parmezan, najlepsze do sosów grzybowych śmietanowych, 
Capellini – gniazdka – do klarownych zup lub lekkich sosów,
Tagliatelle – wstążki – do sosów bezmięsnych,
Cannelloni – rurki – do nadziewania farszami i zapiekania,
Fusilli – świderki – do sałatek, zup, gęstych sosów,
Fettuccine – szerokie wstążki – do sosów śmietanowych z zieleniną,
Lasagne – płaty makaronu – do zapiekania.

Makarony i kuskus

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl