Ryż to Niezwykle uniwersalny produkt spożywczy. Przy kupowaniu ryżu warto zwrócić uwagę na bogactwo jego odmian i kolorów. Ryż biały uniwersalny do potraw słodkich jak i wytrawnych. Wśród białych basmati – śnieżnobiały,  jedna z najszlachetniejszych odmian. Jaśminowy posiada specyficzny aromat, zbliżony do jaśminu. Niezwykle bogaty w potas oraz witaminy z grupy B. Arborio – ryż do risotto W czasie gotowania wydziela dużo skrobi, dzięki czemu nabiera kleistej konsystencji, zachowując przy tym wilgotność i soczystość.  Ryż okrągły - jego ziarenka zwierają dużo skrobi, dlatego szybko się sklejają, polecany przy daniach kuchni chińskiej i japońskiej. Brązowy - jest najbardziej naturalny i poddany jedynie usunięciu niejadalnej łuski. Nadaje się jako dodatek do mięs i farszów. Ryż brązowy może być długoziarnisty lub okrągły. Ryż czerwony – średnioziarnisty o czerwonej łupince. Oryginalny składnik wielu potraw, najlepiej warzywnych i drobiowych. Jest słodki w smaku i lekko pachnie prażonymi orzechami. Ryż dziki charakteryzuje się zbożowym smakiem i orzechowym aromatem. Ryż czarny charakteryzuje się niezwykłym orzechowym zapachem. W potrawach jednogarnkowych zabarwi pozostałe składniki na ciemnopurpurowy kolor. Smak ryżu dzikiego i czarnego współgra z wieloma egzotycznymi potrawami. Najlepiej komponują się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Nadają potrawom oryginalny wygląd i smak.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl