
Już dziś zamów newsletter Kuferka Smaku, a będziesz otrzymywać najnowsze promocje i oferty.
Bez soli, a raczej zawartego w niej sodu, nie byłoby życia. To on reguluje ilość płynów w organizmie, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych i transporcie różnych związków przez błony komórkowe.
Różowa sól himalajska jest uważana za najzdrowszą sól na świecie, zawiera 84 minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sól himalajska posiada barwę od białej do jasnoróżowej, jest wydobywana w Pakistanie, u podnóża Himalajów. Sól himalajska przeznaczona jest nie tylko do spożycia, ale również znalazła zastosowanie do kąpieli solankowych.
Sól morska może być biała lub lekko szara jest wysokiej jakości produktem, który jest suszony bez użycia chemikaliów. Znajdują się w niej mikroorganizmy morskie, będące naturalnym źródłem jodu. Ze względu na swój mocny smak, powinna być stosowana w mniejszych ilościach.
Choć nazywa się ją czarną solą, tak naprawdę ma kolor od różowo-brązowego po szaro-fioletowy. Zawarty w niej siarczek sodu jest odpowiedzialny za charakterystyczny przypominający gotowane jajka zapach. Jest podstawowym dodatkiem do dań kuchni indyjskiej, jest składnikiem indyjskiej przyprawy chaat masala i tradycyjnego indyjskiego orzeźwiającego napoju jaljeera. Posiada również pewne właściwości zdrowotne i uchodzi za dobry środek na zgagę i wzdęcia.
Należy jednakże pamiętać że: sól w nadmiarze powoduje m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Niedawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleciła zmniejszenie spożycia soli do 5 g na dobę.

11,50 zł

11,00 zł

7,50 zł

18,50 zł

18,50 zł

18,50 zł