Promocje
CZYSTEK SUSZONY 500G - SUPLEMENT DIETY
CZYSTEK SUSZONY 500G - SUPLEMENT DIETY
15,99 zł 13,49 zł
szt.
ERYTRYTOL (ERYTROL) 1000 g
ERYTRYTOL (ERYTROL) 1000 g
24,99 zł 21,99 zł
szt.
MIGDAŁY ŁUSKANE NATURALNE USA KALIFORNIJSKIE 1000G
MIGDAŁY ŁUSKANE NATURALNE USA KALIFORNIJSKIE 1000G
44,99 zł 39,99 zł
szt.
MASŁO Z ORZECHÓW NERKOWCA - NUTURA
MASŁO Z ORZECHÓW NERKOWCA - NUTURA
26,49 zł 24,99 zł
szt.
KAROB 1000 g
KAROB 1000 g
16,00 zł 13,49 zł
szt.
KREMOWE MASŁO ORZECHOWE - NUTURA
KREMOWE MASŁO ORZECHOWE - NUTURA
14,99 zł 13,49 zł
szt.
PASTA DO ZĘBÓW Z BAZYLIĄ (TULSI)  - DABUR
PASTA DO ZĘBÓW Z BAZYLIĄ (TULSI) - DABUR
12,99 zł 12,00 zł
szt.
KSYLITOL KRYSTALICZNY 1 kg - SANTINI (FINLANDIA)
KSYLITOL KRYSTALICZNY 1 kg - SANTINI (FINLANDIA)
39,99 zł 36,99 zł
szt.
DAKTYLE BEZ PESTEK SUSZONE 500g
DAKTYLE BEZ PESTEK SUSZONE 500g
8,49 zł 7,50 zł
szt.
OLEJ KOKOSOWY RAFINOWANY 900ml
OLEJ KOKOSOWY RAFINOWANY 900ml
18,99 zł 16,99 zł
szt.
PASTA DO ZĘBÓW Z WYCIĄGIEM Z GOŹDZIKA - DABUR
PASTA DO ZĘBÓW Z WYCIĄGIEM Z GOŹDZIKA - DABUR
12,99 zł 12,00 zł
szt.
OLEJ Z CZARNUSZKI 250 ML - TARGROCH
OLEJ Z CZARNUSZKI 250 ML - TARGROCH
31,99 zł 28,95 zł
szt.
PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE 250G
PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE 250G
19,49 zł 16,00 zł
szt.
Dlaczego żywność bio

      Rolnictwo ekologiczne powstało jako odpowiedź na zauważalne w konwencjonalnym rolnictwie tendencje do stałego zwiększania wydajności rolnictwa, a co za tym idzie stosowania całej gamy sztucznych środków chemicznych poprawiających wydajność. Najważniejszym kryterium w rolnictwie konwencjonalnym jest zysk i podaż taniej żywności bez zwracania większej uwagi na sposoby oddziaływania tego typu rolnictwa na środowisko naturalne, a w dalszej kolejności oddziaływania na Nas konsumentów i Nasze zdrowie.

       Już w latach 70-tych ubiegłego wieku zaczęto propagować ekologiczne metody upraw roślin i hodowli zwierząt. Ekologiczne metody uprawy i hodowli mają na celu produkcję żywności przy jednoczesnej trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowia zwierząt hodowlanych. Stosowanie sztucznych nawozów, herbicydów i pestycydów jest mocno ograniczone. Zabronione jest również stosowanie roślin modyfikowanych genetycznie (GMO). Zwierzęta hoduje się bez użycia leków, antybiotyków i innych środków stosowanych powszechnie w intensywnej hodowli zwierząt gospodarczych. Doceniając kwestie dystrybucji żywności zdecydowano również o restrykcyjnych wymogach, jakim muszą odpowiadać przetwórcy i dystrybutorzy żywności ekologicznej.

      Aby cały ten proces uwiarygodnić dla konsumenta końcowego na  początku lat 90-tych XX wieku we Wspólnocie Europejskiej, w USA, a także w wytycznych Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO usankcjonowano prawnie proces wdrożenia, kontroli i warunków uzyskania certyfikatu uprawniającego do znakowania i  zbytu produktów przeznaczonych do  obrotu, jako pochodzących z rolnictwa ekologicznego.

       Na terenie UE znakiem, który wskazuje, że mamy do czynienia z produktami ekologicznymi jest tzw. Euroliść,

                                                                    eurolisc

    Poszczególne kraje członkowskie UE również mają prawo wydawać certyfikaty świadczące o ekologicznym pochodzeniu produktów, np. w Niemczech takim znakiem jest Bio-Siegel.

                                                                     biosigel

      Z badań brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Newcastle, którzy przeanalizowali dane pochodzące z 343 badań porównujących produkty konwencjonalne i ekologiczne, wynika, że owoce i warzywa ekologiczne są zdrowsze. Przede wszystkim zawierają prawie o połowę mniej kadmu oraz czterokrotnie mniej pestycydów. Odznaczają się również niższym stężeniem azotu (o 10%), azotanu (o 30%) i azotynu (o 87%) niż te konwencjonalne. Ponadto warzywa i owoce ekologiczne zawierają od 18% do 69% więcej antyoksydantów. Wyniki badań ukazały się w czasopiśmie "British Journal of Nutrition". Zwierzęta z hodowli przemysłowej są karmione zbożem i soją, przez co ich mięso zawiera więcej tłuszczu i mniej pożądanych składników odżywczych niż mięso zwierząt hodowanych w zgodzie z normami produkcji ekologicznej.

      Specjaliści z amerykańskiej organizacji EWG (Enviromental Working Group) co roku publikują listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).

Na aktualnej liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się: 

                              parszywa 12

       Rosnąca świadomość i konieczność zadbania o nasze zdrowie doprowadziła nas do zwrócenia się w kierunku żywności ekologicznej.

Kuferek Smaku

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl