
Rolnictwo ekologiczne powstało jako odpowiedź na zauważalne w konwencjonalnym rolnictwie tendencje do stałego zwiększania wydajności rolnictwa, a co za tym idzie stosowania całej gamy sztucznych środków chemicznych poprawiających wydajność. Najważniejszym kryterium w rolnictwie konwencjonalnym jest zysk i podaż taniej żywności bez zwracania większej uwagi na sposoby oddziaływania tego typu rolnictwa na środowisko naturalne, a w dalszej kolejności oddziaływania na Nas konsumentów i Nasze zdrowie.
Już w latach 70-tych ubiegłego wieku zaczęto propagować ekologiczne metody upraw roślin i hodowli zwierząt. Ekologiczne metody uprawy i hodowli mają na celu produkcję żywności przy jednoczesnej trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowia zwierząt hodowlanych. Stosowanie sztucznych nawozów, herbicydów i pestycydów jest mocno ograniczone. Zabronione jest również stosowanie roślin modyfikowanych genetycznie (GMO). Zwierzęta hoduje się bez użycia leków, antybiotyków i innych środków stosowanych powszechnie w intensywnej hodowli zwierząt gospodarczych. Doceniając kwestie dystrybucji żywności zdecydowano również o restrykcyjnych wymogach, jakim muszą odpowiadać przetwórcy i dystrybutorzy żywności ekologicznej.
Aby cały ten proces uwiarygodnić dla konsumenta końcowego na początku lat 90-tych XX wieku we Wspólnocie Europejskiej, w USA, a także w wytycznych Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO usankcjonowano prawnie proces wdrożenia, kontroli i warunków uzyskania certyfikatu uprawniającego do znakowania i zbytu produktów przeznaczonych do obrotu, jako pochodzących z rolnictwa ekologicznego.
Na terenie UE znakiem, który wskazuje, że mamy do czynienia z produktami ekologicznymi jest tzw. Euroliść,
Poszczególne kraje członkowskie UE również mają prawo wydawać certyfikaty świadczące o ekologicznym pochodzeniu produktów, np. w Niemczech takim znakiem jest Bio-Siegel.
Z badań brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Newcastle, którzy przeanalizowali dane pochodzące z 343 badań porównujących produkty konwencjonalne i ekologiczne, wynika, że owoce i warzywa ekologiczne są zdrowsze. Przede wszystkim zawierają prawie o połowę mniej kadmu oraz czterokrotnie mniej pestycydów. Odznaczają się również niższym stężeniem azotu (o 10%), azotanu (o 30%) i azotynu (o 87%) niż te konwencjonalne. Ponadto warzywa i owoce ekologiczne zawierają od 18% do 69% więcej antyoksydantów. Wyniki badań ukazały się w czasopiśmie "British Journal of Nutrition". Zwierzęta z hodowli przemysłowej są karmione zbożem i soją, przez co ich mięso zawiera więcej tłuszczu i mniej pożądanych składników odżywczych niż mięso zwierząt hodowanych w zgodzie z normami produkcji ekologicznej.
Specjaliści z amerykańskiej organizacji EWG (Enviromental Working Group) co roku publikują listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).
Na aktualnej liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się:
Rosnąca świadomość i konieczność zadbania o nasze zdrowie doprowadziła nas do zwrócenia się w kierunku żywności ekologicznej.
Kuferek Smaku