Promocje
BIAŁKO KONOPNE 500G INDIA COSMETICS
BIAŁKO KONOPNE 500G INDIA COSMETICS
29,99 zł 23,99 zł
szt.
NASIONA KONOPNE 250G (LEKKO PRAŻONE) INDIA COSMETICS
NASIONA KONOPNE 250G (LEKKO PRAŻONE) INDIA COSMETICS
19,99 zł 14,99 zł
szt.
OLEJEK DO MASAŻU MALINOWY 100ML INDIA COSMETICS
OLEJEK DO MASAŻU MALINOWY 100ML INDIA COSMETICS
29,99 zł 23,99 zł
szt.
KROPLE ŁAGODZĄCE TRĄDZIK 30ML INDIA COSMETICS
KROPLE ŁAGODZĄCE TRĄDZIK 30ML INDIA COSMETICS
24,99 zł 19,99 zł
szt.
OLEJEK KONOPNY 20% CBD INDIA 20 - INDIA COSMETICS
OLEJEK KONOPNY 20% CBD INDIA 20 - INDIA COSMETICS
349,00 zł 279,00 zł
szt.
OLEJEK DO MASAŻU CYTRUSOWY 100ML INDIA COSMETICS
OLEJEK DO MASAŻU CYTRUSOWY 100ML INDIA COSMETICS
29,99 zł 23,99 zł
szt.
SZAMPON DO WŁOSÓW 400ML INDIA COSMETICS
SZAMPON DO WŁOSÓW 400ML INDIA COSMETICS
24,99 zł 22,99 zł
szt.
OLEJEK KONOPNY 10% CBD INDIA 10 - INDIA COSMETICS
OLEJEK KONOPNY 10% CBD INDIA 10 - INDIA COSMETICS
199,00 zł 159,00 zł
szt.
Dlaczego żywność bio

      Rolnictwo ekologiczne powstało jako odpowiedź na zauważalne w konwencjonalnym rolnictwie tendencje do stałego zwiększania wydajności rolnictwa, a co za tym idzie stosowania całej gamy sztucznych środków chemicznych poprawiających wydajność. Najważniejszym kryterium w rolnictwie konwencjonalnym jest zysk i podaż taniej żywności bez zwracania większej uwagi na sposoby oddziaływania tego typu rolnictwa na środowisko naturalne, a w dalszej kolejności oddziaływania na Nas konsumentów i Nasze zdrowie.

       Już w latach 70-tych ubiegłego wieku zaczęto propagować ekologiczne metody upraw roślin i hodowli zwierząt. Ekologiczne metody uprawy i hodowli mają na celu produkcję żywności przy jednoczesnej trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowia zwierząt hodowlanych. Stosowanie sztucznych nawozów, herbicydów i pestycydów jest mocno ograniczone. Zabronione jest również stosowanie roślin modyfikowanych genetycznie (GMO). Zwierzęta hoduje się bez użycia leków, antybiotyków i innych środków stosowanych powszechnie w intensywnej hodowli zwierząt gospodarczych. Doceniając kwestie dystrybucji żywności zdecydowano również o restrykcyjnych wymogach, jakim muszą odpowiadać przetwórcy i dystrybutorzy żywności ekologicznej.

      Aby cały ten proces uwiarygodnić dla konsumenta końcowego na  początku lat 90-tych XX wieku we Wspólnocie Europejskiej, w USA, a także w wytycznych Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO usankcjonowano prawnie proces wdrożenia, kontroli i warunków uzyskania certyfikatu uprawniającego do znakowania i  zbytu produktów przeznaczonych do  obrotu, jako pochodzących z rolnictwa ekologicznego.

       Na terenie UE znakiem, który wskazuje, że mamy do czynienia z produktami ekologicznymi jest tzw. Euroliść,

                                                                    eurolisc

    Poszczególne kraje członkowskie UE również mają prawo wydawać certyfikaty świadczące o ekologicznym pochodzeniu produktów, np. w Niemczech takim znakiem jest Bio-Siegel.

                                                                     biosigel

      Z badań brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Newcastle, którzy przeanalizowali dane pochodzące z 343 badań porównujących produkty konwencjonalne i ekologiczne, wynika, że owoce i warzywa ekologiczne są zdrowsze. Przede wszystkim zawierają prawie o połowę mniej kadmu oraz czterokrotnie mniej pestycydów. Odznaczają się również niższym stężeniem azotu (o 10%), azotanu (o 30%) i azotynu (o 87%) niż te konwencjonalne. Ponadto warzywa i owoce ekologiczne zawierają od 18% do 69% więcej antyoksydantów. Wyniki badań ukazały się w czasopiśmie "British Journal of Nutrition". Zwierzęta z hodowli przemysłowej są karmione zbożem i soją, przez co ich mięso zawiera więcej tłuszczu i mniej pożądanych składników odżywczych niż mięso zwierząt hodowanych w zgodzie z normami produkcji ekologicznej.

      Specjaliści z amerykańskiej organizacji EWG (Enviromental Working Group) co roku publikują listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. Ranking - nazywany brudną albo parszywą dwunastką - tworzony jest w oparciu o badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych przez amerykański Departament Rolnictwa i FDA (Food and Drug Administration - rządowa agencja zajmująca się kontrolą żywności w USA).

Na aktualnej liście warzyw i owoców najbardziej skażonych pestycydami znalazły się: 

                              parszywa 12

       Rosnąca świadomość i konieczność zadbania o nasze zdrowie doprowadziła nas do zwrócenia się w kierunku żywności ekologicznej.

Kuferek Smaku

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl