Olej lniany tłoczymy na zamówienie z nasion lnu złotego.
Ilość wytłoczonego oleju: ok. 150ml z 500g surowca.
Olej z lnu złotego - prawdziwe bogactwo składników odżywczych! Ten naturalny olej pozyskiwany z nasion lnu to źródło cennych kwasów tłuszczowych. Olej z lnu złotego pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwzapalnie i korzystnie wpływa na układ krążenia. Olej z lnu złotego jest również bogaty w lignany. Spożycie lignanów wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów hormonozależnych, takich jak np. rak piersi. Właściwości przeciwnowotworowe wynikają z faktu, że lignany są substancjami przeciwutleniającymi przynależącymi do fitoestrogenów.
Olej lniany można spożywać na surowo przyjmując łyżkę oleju bezpośrednio w formie doustnej najlepiej na czczo. Innym sposobem jest dodawanie go do sosów, sałatek, maczanek itd.
Olej lniany można stosować również na włosy do zabiegów pielęgnacyjnych z wykorzystaniem olejowania mających na celu poprawę kondycji włosów, ich blasku, nawilżenia i zapobiegania łamliwości.
Jeśli chodzi o spożywanie oleju lnianego, to warto pamiętać, że nie wolno na nim smażyć ani nawet podsmażać i dodawać do gorących potraw.
Olej z lnu złotego powinien być przechowywany w lodówce i spożywany w ciągu kilku tygodni od otwarcia butelki, aby zachować jego właściwości odżywcze.
Olej lniany z lnu złocistego jest złoto-bursztynowy i delikatniejszy w smaku od oleju z lnu brązowego. Zawiera więcej kwasów omega-6 (do 15%)
Wartość odżywcza w 100ml:
Wartość energetyczna: 3434 kJ/835 kcal
Tłuszcz 93 g, w tym:
- kwasy tł. jednonienasycone: 15 g
- kwasy tł. wielonienasycone: 69 g
- kwasy tł. nasycone: 8,9 g
Węglowodany 0g, w tym
- cukry: 0 g
Błonnik: 0 g
Białko: 0 g
Sól: 0 g
Olej lniany najczęściej stosuje się 1 łyżkę dziennie. Olej lniany można stosować zarówno do picia na czczo, jak i dodawać do przygotowywanych potraw.
Olej lniany należy przechowywać w lodówce w warunkach chłodniczych.
Termin przydatności do spożycia 3 miesiące od daty tłoczenia.