
Już dziś zamów newsletter Kuferka Smaku, a będziesz otrzymywać najnowsze promocje i oferty.
ORZECHY LASKOWE ŁUSKANE - KUFEREK SMAKU
Opis
Orzeszki laskowe to jedne z najpopularniejszych wśród Polaków orzechów. Wiele osób uprawia je samodzielnie w przydomowym ogródku na drzewach, które często mają postać dużych krzaków. Orzechy laskowe łuskane dobrze komponują się ze słodkimi oraz słono- pikantnymi potrawami. Mogą być dodatkiem do sałatek, białych mięs czy makaronów. Sprawdzają się także przy wypieku ciast. Z orzechów laskowych produkuje się także popularną pastę orzechową.
Składniki
Orzechy laskowe łuskane
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Orzechy laskowe są naturalnym źródłem:
> Fosforu, Wapnia – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Potasu – który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.
> Żelaza - który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
> Cynku - który pozwala zachować zdrowe włosy, paznokcie, skórę oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
2742 kJ / 665 kcal |
1371 kJ / 333 kcal |
17 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
63 g 4,5 g |
32 g 2,3 g |
46 % 12 % |
Węglowodany - w tym cukry |
6 g 4 g |
3 g 2 g |
1 % 2 % |
Błonnik |
8,9 g |
4,5 g |
- |
Białko |
14 g |
7 g |
14 % |
Sól** |
0 g |
0 g |
0 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 50 g |
Fosfor |
333 mg |
48 % |
167 mg |
Magnez |
140 mg |
37 % |
70 mg |
Potas |
616 mg |
31 % |
308 mg |
Żelazo |
3,4 mg |
24 % |
1,7 mg |
Cynk |
2,4 mg |
24 % |
1,2 mg |
Wapń |
156 mg |
23 % |
78 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.