
Już dziś zamów newsletter Kuferka Smaku, a będziesz otrzymywać najnowsze promocje i oferty.
POMIDORY SUSZONE - KUFEREK SMAKU
Opis
POMIDORY SUSZONE
Malinowe, koktajlowe, daktylowe, papryczkowe, śliwkowe, lima, san marzano, bawole serca czy pelati. Czerwone, pomarańczowe, zielone, żółte, czarne i czekoladowe… Pomidory to jedne z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Przez dorosłych uwielbiane za orzeźwiające sałatki i kolorowe kanapki, a dzieciom skradające serca słodkim ketchupem. Przypominają o ciepłych letnich dniach i doskonałej zupie babci. Zawierają drogocenny przeciwutleniacz likopen i całe mnóstwo dobroci. Sezon na nie trwa od kwietnia do października, jednak pyszne pomidory można jeść cały rok…
- suszone!
Jako pierwsi na pomysł suszenia pomidorów wpadli Włosi, próbując uzyskać bardziej wyrazisty smak tych warzyw, zbliżony do ketchupu. Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania, o czym najlepiej świadczy popularność suszonych pomidorów na całym świecie. Zawarty w nich likopen jest lepiej przyswajalny po procesie obróbki termicznej, co jedynie podnosi wartości odżywcze i walory prozdrowotne tej przekąski. Dodatkowo, pomidory suszone dostępne są przez cały rok – także zimą – jędrne i pełne smaku, w przeciwieństwie do świeżych – importowanych, bladych i nijakich.
W oleju czy bez?
Dla dobrej przyswajalności likopenu niezbędna jest choćby minimalna ilość tłuszczu. Lepiej jest jednak wybierać pomidory w torebce, suszone na słońcu, pozbawione kalorycznej zalewy z oliwy lub oleju (zwłaszcza słonecznikowego). Wyróżniają się one intensywniejszym smakiem i aromatem, a dodatkowo są polecane osobom dbającym o smukłą sylwetkę. Dostarczają sporą dawkę błonnika pokarmowego i cenne pierwiastki w postaci magnezu, fosforu i potasu.
Amor pomidor!
Pomidory to słabość wielu narodów, nie tylko Polaków. W Hiszpanii doczekały się one nawet własnego święta – La Tomatiny – obchodzonej w ostatnią środę sierpnia. Mieszkańcy Walencji obrzucają się wtedy pomidorami, upamiętniając warzywną walkę toczącą się na ulicach Espanii w 1945 roku. Znacznie ciekawsze wydają się jednak kulinarne zastosowania pomidorów. W postaci suszonej są one doskonałym dodatkiem do sałatek, zapiekanek, koreczków, past kanapkowych i makaronów. Smakują wybornie w towarzystwie śródziemnomorskich dodatków, świeżych i suszonych ziół oraz chrupiącej ciabatty.
Zastosowanie
Intensywny aromat i kwaskowaty smak sprawia, że pomidory suszone idealnie wpasowują się w kulinarne kanony.
Świetnie sprawdzają się w sałatkach, na kanapce, jako dodatek do makaronu czy jako składnik przystawek.
Są idealnym rozwiązaniem na dostarczenie mnóstwa witamin w okresie zimowym, kiedy to dostęp do dobrej jakości, świeżych pomidorów jest ograniczony. Świetnie smakują z bazylią czy ząbkiem czosnku.
Składniki
Pomidory suszone na słońcu, sól.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Pomidory suszone są naturalnym źródłem:
> Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
> Fosforu – wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
> Potasu – który wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
710 kJ / 169 kcal |
355 kJ / 85 kcal |
4 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g 0,4 g |
0,25 g 0,2 g |
< 1 % 1 % |
Węglowodany - w tym cukry |
32 g 32 g |
16 g 16 g |
6 % 18 % |
Błonnik |
12 g |
6 g |
- |
Białko |
3 g |
1,5 g |
3 % |
Sól** |
13 g |
6,5 g |
108 % |
Witaminy i składniki mineralne |
W 100 g |
%RWS* w 100 g |
W porcji 50 g |
Magnez |
194 mg |
52 % |
97 mg |
Potas |
3427 mg |
171 % |
1714 mg |
Fosfor |
356 mg |
51 % |
178 mg |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.