
Już dziś zamów newsletter Kuferka Smaku, a będziesz otrzymywać najnowsze promocje i oferty.
RYŻ CZARNY 1000G TARGROCH
Opis
Ryż czarny
Ryż czarny jest jedną z mało znanych odmian ryżu. Jest to ryż kleisty, bardzo pożywny i sycący, a w smaku lekko orzechowy. Do jego odmian należą: tajski czarny ryż jaśminowy oraz indonezyjski czarny ryż. Zastosowania ryżu czarnego są różnorodne, chociażby jako dodatek do dań głównych poprzez składnik sushi oraz sałatek.
Sposób przygotowania
Ziarna należy opłukać letnią wodą, ryż wsypać do garnka i zalać wodą (proporcja: szklanka ryżu na dwie szklanki wody), dodać szczyptę soli. Ryż gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 – 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu |
W 100 g |
W porcji 50 g |
%RWS* w 50 g |
Wartość energetyczna |
1500 kJ / 354 kcal |
750 kJ / 177 kcal |
9 % |
Tłuszcz - w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,2 g 0,8 g |
1,6 g 0,4 g |
2 % 2 % |
Węglowodany - w tym cukry |
72 g 0,7 g |
36 g 0,35 g |
14 % 1 % |
Błonnik |
3,1 g |
1,55 g |
- |
Białko |
7,7 g |
3,85 g |
8 % |
Sól** |
0,03 g |
0,02 g |
< 1 % |
Możliwe naturalne odchylenia.
**Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie.
*RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.